fredag 12 juni 2009

Strider i Peru

Peru är ett av de latinamerikanska länderna där den indianska urbefolkningen utgör hälften av människorna, men de har inte mycket makt och lite att säga till om vad det gäller det ekonomiska och politiska. Landet har under de senaste åren haft stor tillväxt och de fattiga minskat drastiskt, de som lever på inkomster som är otillräckliga för att tillfredställa sina grundläggande behov är nu "bara" omkring fyrtio procent.

I fjol fattade regeringen ett beslut om regnskogen och om hur dess känsliga områden ska sparas och skyddas. De sades att urbefolkningen inte behöver vara orolig för att de ska förlora mark som tillhör dem, men president Alan Garciá säger att viss exploatering av landets naturresurser är nödvändig för landets ekonomiska utveckling. Folket befarar miljöskador som att fiskbestånd och viktiga plantor dör ut. Nu planerar Garciá att lätta på restriktionerna för gruvor, oljeborrning, skogsavverkning och jordbruk i Amazonas liksom att tillåta utländska bolag i exploateringen.
Sedan två månader blockerar fem tusen personer från 60 olika peruanska folkgrupper land- och vattenvägar i Amazonasregionen där de har hindrat olje- och gasutvinning. I urskogen drabbade polis och demonstranter samman och över trettio människor dog. Protesterna har fortsatt i andra städer där även fackföreningar och människorättsorganisationer deltar.

Jag beundrar dessa människor som slåss för att rädda sitt land och sin natur. Jag önskar att vi kunde visa mer respekt för våran planet och alla som lever här.

Foto: Joel Alvarez

Inga kommentarer: