måndag 1 juni 2009

Den som söker, han finner.

Om man inte hittar meningen med livet någonstans, då kan man ju alltid söka på Wikipedia. Där finns svar på allt.

Inom nihilismen så finns det ingen mening med livet. Tillvaron är i princip meningslös och slumpen regerar, det finns inga högre makter och du praktiskt taget göra som du vill eftersom moral inte existerar.
Ser vi på existentialismen, så säger man att det inte finns någon mening men det går att skapa en. Som individ gör jag egna val och handlingar som påverkar vad som blir mitt mål, man har en frihet som människa att påverka sin situation. Vi lever i en absurd värld utan några normer och värderingar. Vi är inte bara ansvariga för våra egna handlingar, utan också för dem som väljer fatta samma beslut som vi.

Så finns det ju dem som säger att det finns en gudomlig plan eller en universiell kosmisk lag, så som karma. Att genom vårat sätt och hur vi följer våra plikter i ett liv, bestäms vad vi ska återfödas som i nästa. Man kan till exempel vara en larv och om man samlat god karma kan man bli något bättre i nästa liv. Det lägsta man kan vara är en insekt, kon är högt upp i rang för att i Indien anses den vara helig. Det skulle kanske vara trevligt, bara äta gräs hela dagarna - spy upp det - och sedan fortsätta tugga.

Ett alternativ är att bara vara människa och leva i nuet och fullt ut, i harmoni med andra och med omvärlden. Det tycker jag låter som en bra deal.

Inga kommentarer: