tisdag 30 juli 2013

Ridningens pyramid

Som ni ser i den här pyramiden befinner sig vikten av ryttarens sits längst ner som bas . Har vi inte en korrekt position i sadeln, finns det inte en chans i världen att vi kan fortsätta bygga på de andra momenten. Utan en balanserad sits kan vi inte ge tydliga klara hjälper, vi kan inte hjälpa hästen att bära sig korrekt. Få till den här biten och de andra kommer att falla på plats naturligt en efter en.

Ovanpå delen om sitsen har vi vikten av att låta hästen hitta sin rytm och sitt tempo, och hur DU finner och kan balansera dig i varje hästs individuella naturliga gångart. När du har funnit denna kan man utan problem länga och korta stegen, men behålla den takt som är hans egen.

Därpå har vi biten om att hästens (och ryttarens för den delen) mentala och fysiska tillstånd måste vara avslappnat och fritt från spänningar. Innan vi kan börja arbeta med annat behöver vi ha hästen lugn och harmonisk. Den är i ett tillstånd där den tillåts börja skicka energin från bakdelen fram mot bettet. Därför kan vi inte hålla för hårt i våra tyglar eftersom då hindrar vi hästen att slappna av, tänka framåt och länga sin hals.

När vi har dessa bitar färdiga kan vi börja skapa kontakt med hästen. Med denna kontakt, via säte, ben, tyglar, vikt - kan vi kommunicera. Försvnner någon av de andra byggstenarna här, som takt, balans, harmoni så får vi börja om och bygga upp dem starkare.

Därefter är vår uppgift att få hästen att arbeta rakt med sin kropp. Att få vikten att fördelas jämt på bakdelen som även trampar efter i frambenes spår. Att ingen kroppsdel arbetar utanför dessa linjer, för det kommer att få fysiska konsekvenser.

Om allt arbetet hittils har fungerat, kommer hästen att tillåta att ryttaren riktar om hans energi = drivning. Denna styrka ska vi omvandla till bra arbete. Här kan vi även börja med laterala övningar för att räta ut hästen och föra över energin till rätt ställe.

Efter mycket arbete kommer vi att kunna nå till toppen av denna pyramid, där vi hittar något som hästen har naturligt men som vi måste bygga upp igen när vi har satt oss på hans rygg. Det är samling. Hästen arbetar på ett avslappnat, elastiskt sätt där han bär det mesta av sin och ryttarens vikt på bakdelen som han har fört in under sin kropp, och använder de muskler som ligger ovanför ryggraden för att bära sin ryttare.

Att nå till toppen av pryamiden tar tid, men utan de större byggstenarna har vi inte en chans att bygga ett ekipage på rätt sätt!

Inga kommentarer: