fredag 19 juli 2013

Abortdebatten tar ny fart i Chile

Dessa konservativa religösa länder. När ska man börja använda det sunda förnuftet istället för att låta rädslan av 'guds straff' styra?

I Chile är abort förbjudet under alla omständigheter – inräknat risk för mammans och barnets liv eller att graviditeten är följden av en våldtäkt. Men ett aktuellt fall, där en 11-årig flicka blivit gravid sedan hon våldtagits av sin styvfar, har satt ny fart på debatten kring abortförbudet.
Belén är elva år och gravid i vecka 14. Men trots att hennes unga ålder gör att både hennes eget och bebisens liv är i fara, och trots att hon blev gravid till följd av upprepade våldtäkter utförda av hennes styvfar, får hon inte göra abort.
- Tänk er en elvaårig flicka som är gravid. Det råder ingen tvekan om att det innebär mycket stora hälsorisker, säger det chilenska läkarförbundets ledare, Enrique Paris, t
ill tidningen El Mostrador, som en kommentar till fallet, och fortsätter:
- Läkarförbundets etiska råd har en tydlig position i detta ämne, och det är att avbruten graviditet av terapeutiska skäl – vi föredrar det uttrycket framför terapeutisk abort – borde återinföras i landet, i de fall då moderns liv är i fara, fostret inte kommer att överleva och i fall av våldtäkt.

Riskerar fängelse

Terapeutisk abort var lagligt i Chile fram tills diktatorn Pinochet gav efter för den katolska kyrkans påtryckningar och införde totalt förbud 1989. Sedan dess är det förbjudet att under några som helst omständigheter utföra abort. Och straffen är höga. En kvinna som utför abort riskerar upp till fem års fängelse och även den läkare som hjälper en kvinna att utföra abort riskerar fängelse. Sedan diktaturens fall 1990 har abortfrågan varit på tapeten vid flera tillfällen, men hittills har alla lagförslag som innebär legalisering av abort, eller legalisering av abort i vissa fall, röstats ned.
Men fall som detta, där en 11-årig flicka tvingas riskera sitt liv för en graviditet som är följden av våldtäkt, har åter väckt liv i abortdebatten i Chile. Att det kommer att hållas presidentval i landet i december spelar även det in.
Den före detta presidenten, Michelle Bachelet, som även är den populäraste kandidaten inför presidentvalet, har sagt sig vara för en avkriminalisering av abort i fall av våldtäkt eller risk för mammans och bebisens liv. Hennes främsta motståndarkandidat, den konservative före detta ekonomiministern Pablo Longuieria, är däremot helt emot abort. Han ställer sig enligt BBC Mundo även negativ till dagen efter-piller.

Konservativ socialpolitik

Att Chile för en mycket liberal ekonomisk politik samtidigt som landet är mycket konservativt socialt är dock ingen nyhet. Chile var ett av de sista länderna i Latinamerika att legalisera skilsmässa, år 2004, och först 2012 infördes en lag som förbjuder diskriminering på grund av till exempel sexuell läggning.
Vad gäller abort är dock Chile inte ensamt om sin konservatism. I hela Latinamerika råder det fri abort endast i Kuba, Uruguay och delstaten Mexiko City i Mexiko. I flera länder tillåts dock abort om det finns fara för fostret eller mammans liv, samt i fall av våldtäkt, men ibland andra Chile, El Salvador och Nicaragua, är abort totalt förbjudet.


 Information från Latinamerikagrupperna

Inga kommentarer: