fredag 29 maj 2009

Råd från hjärtat av Dalai Lama

"Till dem som är olyckliga

Det finns två sorters tillfredsställelse. Den första är den som baseras på sinnlig njutning, den andra är den som har sin grund i vårt sätt att tänka.
I de industrialiserade länderna är det gott om olyckliga människor. De har det materiellt bra. De har tillgång till alla det moderna livets bekvämligheter, men är likväl missnöjda med sin lott. De är olyckliga av avund eller av alla möjliga andra anledningar. En del av dem är ständigt rädda för en ny syndaflod, andra tror att världen snart kommer att ändas av en asteriod eller på annat sätt. De här människorna frambringar sitt eget lidande genom sin oförmåga att tänka på sunda sätt. Om de kunde ändra sina tankesätt, skulle deras plåga upphöra.

Men det finns också människor som lider av verkliga själ. De är personer som är sjuka, utfattiga, råkat ut för naturkatastrofer eller fallit offer för grova orättvisor. Men när det gäller dem kan många göra något åt sin situation. På det materiella planer kan de vårda sina kroppar, dra dem som misshandlat dem inför rätta, begära skadestånd och dubbelarbeta för at få pengar nog till mat och kläder till sig själva och sina familjer. På det mentala planet kan de anamma en positiv attityd.
Det är oftast våra mentala attityder som avgör hur mycket vi lider. Om man exempelvis blir sjuk är den enda nyttiga reaktionen att använda allt man vet och göra allt man kan för att tillfriskna: man kan konsultera en läkare, genomgå en behandling, träna och arbeta med att återuppbygga skadade kroppsdelar. Men i allmänhet komplicerar vi saker och ting genom att plåga oss med tankar om varför just vi drabbats. Därmed lägger vi ett mentalt lidande till det kroppsliga lidande vi måste stå ut med. Om den sjukdom vi drabbats av är allvarlig uppfattar vi den oftast utifrån dess mest negativa aspekt. Det finns människor som lider mer än vi. Det är en stor dumhet att klaga som om vårt eget lidande vore värst i världen.
lyckligtvis kan vi anamma den motsatta attityden. Om vi har förlamade armar kan vi tänka, att mina ben är det minsann inget fel på. De kan jag använda. Sådana enkla saker kan vara tillräckliga för att få oss att känna oss bättre.

Kort sagt gäller att oavsett vilken situation man än befinner sig i, så är det alltid möjligt att uppfatta den från en positiv synvinkel. Det gäller i synnerhet i vår tid eftersom all teknik ger oss möjligheter som inte fanns tidigare.
Det är viktigt att ni analyserar ert lidande och försöker att finna dess upphov. Därmed har ni en möjlighet att få det att försvinna. De flesta människor tror att de själva inte har något att göra med hur de mår. Vi klagar på vårat livs omständigheter, men allt vi gör då är att lägga till ett mentalt lidande till våran ursprungliga smärta."

Inga kommentarer: