måndag 12 juli 2010

Catalunya

Idag är det trevligt att bo i Spanien. När man ursprunligen kommer från ett land som inte ens kvalade in till VM så känns det extra härligt att få ta del av segerns sötma. Men här i Barcelona är firandet lite komplext då dagen innan segern pågick en enorm manifestation för Kataloniens självständighet. Så att idag gå och vifta med en spansk flagga i den här delen av landet är ingen bra idé om man vill undvika bråk.
En av mina arbetskamrater är oerhört radikal och vill inte ens prata spanska om han kan undvika det, här är det katalanska som gäller.

Katalonien var ett av de starkaste republikanska fästena under spanska inbördeskriget 1936-39 och bestraffades därför hårt av Franco, som avskaffade självstyret och förbjöd det katalanska språket. Området återfick sin autonoma regering Generalitat de Catalunya 1979 efter hårda förhandlingar mellan den demokratiska regeringen i Madrid och en samlad katalansk front av regionalister och vänsterkrafter.

Människorna i den här regionen vill alltså utlysa Katalonien som ett eget land med självstyre igen. Men varför är då regeringen i Madrid är så ovilliga att släppa ifrån sig en del av Spanien? Till att börja med så finns det många fattiga delar i landet, speciellt i södern. Men mestadels av pengarna kommer in via storstäder och framför allt Barcelona, som sedan förs ut till den övriga befolkningen. Att förlora den inkomsten skulle innebära en stor förändring för landet.
Många förkastar det katalanska språket och för en tid sedan var det förbjudet och dödsstraff för dem att använda sitt modersmål, alla skulle prata spanska. Numera talar omrking 17% av spaniens befolkning katalanska och även en del av frankrike och italien.


1 kommentar:

Chris sa...

Tack för historia lektionen Michelle. :-)